DE VERGAARBAK DUURZAAM

02 May 2010

De vergaarbak duurzaam

Deze week start ik bij Eneco. Nieuwe markt, nieuw product en nieuwe uitdaging. Als marketing en communicatie dier, lees je je in en ben je nieuwsgierig naar het concurrentieveld. Wat gebeurt er op de energiemarkt en wat doet de concurrentie? 

Vanuit mijn opdracht voor de CleanTech BusinessClub van het Rotterdam Innovation Centre, hield ik me al bezig met het verduurzamen van technologie. Toen al besloop me het gevoel dat de term duurzaam een soort vergaarbak van milieubewust handelen geworden is.  

Eigenlijk is duurzaam nu net zo’n begrip als design in de jaren ‘90. Design was hot en iedereen had het over design. Design lamp, design klok, design bril etc. De term verloor zijn kracht toen zelfs de Leenbakkers van deze wereld, design meubels zeiden te verkopen! Duurzaam is natuurlijk helemaal prima. Het klinkt goed, maar onderscheidend is het niet meer. 

Je zal het moeten vertalen naar klantvoordeel en het als zodanig benoemen en bewijzen. Wij zijn niet duurzaam. Nee, wij zorgen ervoor dat uw kinderen zorgeloos op kunnen groeien; wij zorgen ervoor dat we Nederland bewoonbaar houden. Of: wij beschermen de aarde en dus uw leven. En dan niet alleen roepen, maar vooral doen. Want de consument van tegenwoordig wil bewijzen zien. Want het enige dat tegenwoordig niet duurzaam is, is de loyaliteit van de klant. 

Die moet je dag in, dag uit verdienen!
De vergaarbak duurzaam