DE TREIN IS ZO GEK NOG NIET

09 October 2011

De trein is zo gek nog niet

Drie weken geleden gestart met een nieuwe opdracht bij de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. Tot op heden heb ik altijd gezegd dat ik niet begin aan werken in Utrecht. Dat heeft niets met Utrecht zelf te maken, maar met de afstand en vooral de dagelijkse files vanuit Den Haag.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus kwam ik een paar maanden geleden in gesprek met onze ‘openbare vervoerder’.  En ik was na het eerste gesprek zo enthousiast over de opdracht, dat ik de reistijd voor lief nam.

Ik informeerde hier en daar bij wat lotgenoten over hoe zij de enorme reis ervaarden en al snel dacht ik een mooie tussenoplossing gevonden te hebben: De auto tot aan Gouda en vanaf daar het laatste stukje met de trein. Toch wakker worden in je vertrouwde omgeving en nog 20 minuten met de trein moest te doen zijn. Ik was benieuwd hoe het me zou bevallen, want de trein heb ik na het inleveren van mijn OV studentenkaart vooral geprobeerd te mijden.

Ik vond de reis best spannend die eerste dag. Hoe zou dit tripje me bevallen? Wat als het tegen zou vallen en mijn reistijd een groot deel van mijn werkdagen op zou gaan slokken? Je hebt toch een contract voor een aantal maanden getekend en kan moeilijk meer terug …

Mijn vooraf bedachte ritje via Gouda beviel me in ieder geval niet. Nadat alle stoplichten tegenzaten, kwam ik ook nog eens in de file terecht. Voor ik op het station van Gouda aankwam was er al ruim een uur verstreken. Wat nu? Dan toch maar de tram vanaf het Zwarte Pad proberen naar het station?

Was wel wennen hoor: Een minuut te laat met de tram kan betekenen dat de hele reis in de soep loopt, dus de ochtend van mijn tweede dag op een drafje naar het Zwarte Pad.  Eenmaal in de tram was er een oase van rust. Wat was dit fijn! Ik hoefde helemaal niets meer te doen. Geen filenieuws of verkeer dat ik in de gaten moest houden, geen pedalen die ik in moest trappen, Rust… overgeleverd aan het openbaar vervoer. De tram kwam keurig op tijd aan bij het Station Den Haag CS en daar stond de trein naar Utrecht al klaar met genoeg plekken om uit te kiezen.

De reis Den Haag – Utrecht was me in geen tijden zo goed bevallen. Best lekker om de verantwoordelijkheid even in de handen van de conducteur te leggen. Kan ik in de tussentijd alvast aan het werk in de trein en dat scheelt me dagelijks veel tijd. Ik ben om! De trein is zo gek nog niet. Nu nog hopen op een zachte winter en niet al te veel bladeren …

De trein is zo gek nog niet